A fiatalok bevonása a cél

Szerző
KM
 | Fotó
Tompai Zoltán
2017.06.02.

Tompai Zoltán civilben igazságügyi szakértő, nyomszakértő. Emellett a játékvezetői bizottság elnöke a Magyar Rögbi Szövetségben. Nagyjából tíz éve került kapcsolatba a sportággal. Ő maga ugyan nem rögbizett, de az évek alatt nagyon megszerette ezt a sportot. Tudja, hogy nélküle, illetve játékvezetői csapata nélkül aligha lehetne megrendezni például az NBI-es bajnokságot. A vasárnapi Kecskeméti ARC – Budapest Exiles 15-ös bajnoki döntőn két külföldi bíró működik közre. Tompai Zoltánnal beszélgettünk.Tompai Zoltán civilben igazságügyi szakértő, nyomszakértő. Emellett a játékvezetői bizottság elnöke a Magyar Rögbi Szövetségben. Nagyjából tíz éve került kapcsolatba a sportággal. Ő maga ugyan nem rögbizett, de az évek alatt nagyon megszerette ezt a sportot. Tudja, hogy nélküle, illetve játékvezetői csapata nélkül aligha lehetne megrendezni például az NBI-es bajnokságot. A vasárnapi Kecskeméti ARC – Budapest Exiles 15-ös bajnoki döntőn két külföldi bíró működik közre. Tompai Zoltánnal beszélgettünk. 

 

 

-          Mikor és hogyan lett Ön a játékvezetői bizottság elnöke?

-          Harmadik éve vagyok a testület vezetője. Az előző vezetés lemondott, engem felkértek, és elfogadtam. Nagy változás ment végbe azóta, hogy Kiss Antal elnök vezeti a szövetséget. Megemelték a díjazásunkat, bár ez ne fedi a belefektetett munkát, időt, de ezt inkább a sportág szeretetéért csináljuk. Persze így is sokan lemorzsolódtak. Jelenleg hat játékvezető van, és három vezet NBI-es mérkőzéseket. Ezért is szeretnénk megszólítani volt játékosokat, fiatalokat, mert szükséges a vérfrissítés, nagyon kevesen vagyunk.

-          De korábban Ön űzte ezt a sportot?

-          Nem. 1978-tól fociztam, egyesületi szinten egészen 2000-ig. Közben elvégeztem egy játékvezetői tanfolyamot és elkezdtem bíráskodni, egészen az NBIII-ig eljutva. Tizenhárom évig futballbíró voltam, aztán 2008-tól kezdtem el a rögbiben mérkőzéseket vezetni. Mivel a rögbiben kevesebb a csapat, nehéz a játékvezető dolga a gyakorlat megszerzése terén, de pár év alatt el lehet jutni arra a szintre, amikor nem kérdőjelezik meg az ember munkáját.

-          Azt tudjuk, hogy a rögbiben súlyos eltiltással jár, ha valaki konfliktusba kerül a játékvezetővel. De mennyire elégedettek a csapatok az Önök munkájával?

-          A csapatok megértőek, közöttünk a kommunikáció folyamatos. Tudják, hogy kevés a játékvezető, és nehéz bevonni az újakat. De mérkőzésről mérkőzésre lehet látni új arcokat is, például partjelzőként. A kiút csak is a fiatalok, illetve a kiöregedő játékosok bevonása lehet. A szövetség és a csapatok teljes mértékben partnerek abban is, hogy a mérkőzés kezdési időpontjai, helyszínei rugalmasan változzanak. A szövetség felszerelésben és képzésben is támogatja a játékvezetőket.

-          Az nem presztízsveszteség, hogy az idei döntőn két spanyol bíró működik közre?

-          Nem, egyáltalán nem. Tavaly új-zélandi-norvég játékvezetői kettős vezette a döntőt. Ilyenkor új bírói felfogással gazdagodnak a csapatok. Idén a két spanyol bíró tart is egy játékvezetői továbbképzést számunkra. Télen Dobogókőn is volt. Ezek nagyon fontosak számunkra. Ehhez a munkához nagyon nagy elhivatottság kell és persze emberi tényező is, hogy ki alkalmas erre a feladatra. Mindenesetre a csapatok hozzáállása az utóbbi időben nagyon pozitív lett.

-          Ön civilben nagyon fontos munkát végez, ugye?

 

-          A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban dolgozom, igazságügyi szakértőként, nyomszakértőként. Korábban huszonhat évig rendőr voltam bűnügyi technikai területen.